Home » Geen categorie » Bedrijf opzetten

Bedrijf opzetten

Het traject van loondienst naar ondernemer begint natuurlijk bij het opzetten van een bedrijf. Grofweg zijn er twee verschillende ondernemingsvormen waaruit u kunt kiezen. De eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij inkomsten en uitgaven zowel zakelijk als privé zijn. Dit kan nogal rommelig overkomen en is het eigenlijk ook. Daarom bestaan ook de BV en de NV. Deze ondernemingen maken een strikte scheiding tussen de ondernemer en zijn privé vermogen.

De keuze voor een ondernemingsvorm is vaak gegeven vanuit het financieel en fiscaal perspectief. Door alle interessante regelingen waarbij startende ondernemers maar heel erg weinig belasting hoeven te betalen tijdens de opbouwfase (eerste drie jaren) van de onderneming, is het fiscaal bijna nooit aantrekkelijk om een BV te starten. Toch zijn er ook andere interessante beweegredenen om voor deze ondernemingsvorm te kiezen.

Met name het juridisch risico van de eenmanszaak kan levensgroot zijn. Vervelende partners, schulden van kinderen, maar ook andersom zakelijke problemen en uitdagingen. Alles wordt op een grote hoop geveegd. Zo kan het voorkomen dat u aansprakelijk gesteld wordt voor het onterecht ontslag van een medewerker waarna de medewerker verhaal komt halen op uw privé bankrekening. In de meeste gevallen zal de faillissementsrechter hem hier ook toestemming voor geven. Het hebben van een eenmanszaak is daarmee niet direct een interessant gegeven.

Maar gelukkig hoeft het allemaal niet zo’n vaart te lopen. U kunt natuurlijk de opstartfase van de onderneming binnen een eenmanszaak doorlopen. Bent u door de financiële en fiscale voordeeltjes heen, pak dan gewoon groots uit en ga voor de BV. Het zal u op termijn een heleboel gezeur kunnen schelen. Daarbij is uw imago en reputatie natuurlijk ook iets wat men kan aflezen uit uw ondernemingsvorm. Een eenmanszaak kan gewoon worden uitgeschreven uit het handelsregister van de KvK. Bij een BV ligt dat iets moeilijker.

Advertentie

Uw naslagwerk:

%d bloggers liken dit: